

Λεπτομέρειες
Είναι σημαντικό για κάθε γυναίκα η αυτοεξέταση του μαστού από την ίδια τη γυναίκα μια φορά το μήνα και συνήθως περίπου 10 μέρες μετά την 1η μέρα της περιόδου. Μετά την εμμηνόπαυση η αυτοεξέταση μπορεί να γίνεται οποιαδήποτε μέρα του μήνα, η οποία πρέπει να είναι η ίδια κάθε μήνα.
1. Αφού βγάλετε τα ρούχα σας, σταθείτε όρθια στον καθρέπτη με τα χέρια στα πλάγια και στη συνέχεια πιέζοντας τους γοφούς σας, εξετάστε με λεπτομέρεια το σχήμα των μαστών και των θηλών σας σε όλες τις πλευρές τους. Ελέγξτε για πιθανή ρυτίδωση ή ερυθρότητα του δέρματος ή εισολκή της θηλής προς τα μέσα. Δείτε αν υπάρχει έκκριμα της θηλής.
2. Με τα χέρια ψηλά πάνω από το κεφάλι, ελέγξτε τους μαστούς ξανά. Δείτε αν στη θέση αυτή έχει αλλάξει κάτι στο σχήμα των μαστών ή αν υπάρχει κάτι περίεργο γύρω από τη θηλή.
3. Τοποθετείστε το αριστερό χέρι πίσω από το κεφάλι και φέρτε το δεξί χέρι στον αριστερό μαστό. Με κυκλικές κινήσεις κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού και με τα τέσσερα δάκτυλα του δεξιού χεριού ελέγξτε τον αριστερό μαστό σε όλη την επιφάνεια και στη συνέχεια κάντε το ίδιο και στην αριστερή μασχάλη. Ακολουθείστε την ίδια διαδικασία για τον δεξιό μαστό.
4. Ξαπλώστε ανάσκελα και τοποθετείστε ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι σας. Χρησιμοποιήστε και πάλι το δεξί χέρι για να εξετάσετε τον αριστερό μαστό αφού έχετε τοποθετήσει το αριστερό χέρι πίσω από το κεφάλι σας. Με κυκλικές κινήσεις κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού και με τα τέσσερα δάκτυλα του δεξιού χεριού ελέγχετε με τον ίδιο τρόπο τον αριστερό μαστό και τη μασχάλη για πιθανά ογκίδια. Πιέστε απαλά τη θηλή για πιθανό έκκριμα. Κάντε το ίδιο και στο δεξιό μαστό. Προσέξτε για τυχόν αλλαγές στο σχήμα ενός μαστού ή μιας θηλής, αιμορραγία ή έκκριμα από τη θηλή, ρυτίδωση ή ερυθρότητα του δέρματος σε κάποιο σημείο του μαστού, ασυνήθιστα διογκωμένες φλέβες στο δέρμα των μαστών, ψηλαφητό ογκίδιο ή πάχυνση σε κάποιο σημείο του μαστού ή της μασχάλης.
Για οποιοδήποτε από τα παραπάνω προβλήματα δείτε αμέσως ειδικό γιατρό. Τα περισσότερα προβλήματα των μαστών ΔΕΝ είναι καρκίνος. Ακόμη και αν έχετε αρχόμενο καρκίνο η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να δώσει τη δυνατότητα της θεραπείας. Γι’αυτό λοιπόν απαιτείται:
Α) ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ όπως προαναφέραμε
Β) ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ από ειδικό ιατρό
C) ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ Χαμηλής δόσεως (ψηφιακή μαστογραφία)
ΜΗ ΦΟΒΗΘΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ. ΜΠΟΡΕΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΣΩΣΕΤΕ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ!