

Λεπτομέρειες
Τι είναι τελικά η πρόληψη; Η πρόληψη είναι μια λέξη που ακούγεται πολύ στις μέρες μας. Ανατρέχοντας κανείς σε ετυμολογικά λεξικά καταλήγει στο ότι η πρόληψη είναι η λήψη μέτρων για να αποτραπούν γεγονότα και καταστάσεις που προκαλούν αρνητικές συνέπειες. Στον τομέα της υγείας οι αρνητικές συνέπειες έχουν την πλέον άμεση σχέση με τη ζωή και την ποιότητά της.
Ποιός δεν θέλει να είναι υγιής; Η απάντηση είναι εύκολη. Όλοι θέλουμε να απολαμβάνουμε την υγεία μας. Μερικές φορές όμως ξεχνάμε ότι δυστυχώς είμαστε θνητοί και ευάλωτοι. Μαθαίνουμε για ασθένειες των γύρω μας, λυπούμαστε, και οι περισσότεροι δεν σκεφτόμαστε ότι κι εμείς είμαστε άνθρωποι. Να λοιπόν που σε αυτό ακριβώς το σημείο έρχεται να μας δώσει την σημαντική της βοήθεια η πρόληψη!
Σαν Μαιευτήρας-Γυναικολόγος και σαν γυναίκα νιώθω τυχερή που έχω στα χέρια μου το τεστ-Παπανικολάου (ή test-Pap όπως είναι διεθνώς γνωστό), ένα όπλο υπέρ της πρόληψης και της ζωής. Έχουμε την τιμή να λέμε ότι Γ. Παπανικολάου, πατέρας του τεστ-Παπανικολάου, ήταν Έλληνας γεννημένος στην Κύμη Ευβοίας, και μας έδωσε την δυνατότητα με ένα απλό τεστ των δέκα λεπτών, να μπορούμε να εντοπίσουμε αρκετά νωρίς τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έτσι ώστε να βρίσκεται σε στάδια θεραπεύσιμα.
O καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη κακοήθη νόσο των γυναικών παγκοσμίως (μετά τον καρκίνο του μαστού). Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την εκτίμηση της δεκαετίας του ’90, η συχνότητα εμφάνισης της νόσου ήταν 9,29/100.000 (eudan Database,1998). Kατά τη δεκαετία αυτή, στην Ελλάδα, περίπου 100 γυναίκες ηλικίας άνω των 25 ετών έχαναν την ζωή τους κάθε χρόνο από τη νόσο αυτή (Στοιχεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας). Γενικώς, η συχνότητα του καρκίνου του τραχήλου εμφανίζει τα τελευταία χρόνια μια τάση μείωσης και αυτό οφείλεται στην ευρεία διάδοση της κυτταρολογικής εξέτασης κατά Παπανικολάου. Η σημαντικότητα της εξέτασης του test-Pap οφείλεται στο ότι δίνεται η δυνατότητα να διαγνωσθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο, αλλά και στο ότι μπορεί να ανιχνευθούν κύτταρα που έχουν την τάση αργότερα να εξελιχθούν σε καρκινικά. Συνεπώς, με την διάγνωση των προ-καρκινικών αλλοιώσεων, επιτυγχάνεται η πρόληψη της ασθένειας.
Κάθε γυναίκα λοιπόν, μετά την έναρξη των σεξουαλικών σχέσεων, θα πρέπει να ελέγχεται ετησίως με το τεστ-Παπανικολάου, εφόσον ο ετήσιος έλεγχός της δεν παρουσιάζει παθολογικά ευρήματα. Και το πιο σημαντικό από όλα είναι η επαναληψιμότητα. Οι αλλαγές που θα γίνουν μέσα σε ένα έτος, σπάνια αποτελούν πρόβλημα χωρίς λύση. Χρειάζεται να διαπαιδαγωγηθούν οι γυναίκες από νεαρή ηλικία, ώστε να αποκτήσουν αυτή την συνήθεια του προληπτικού ελέγχου που θα τους χαρίσει υγεία και ψυχική ηρεμία.
Δεν είναι λυπηρό να μην αφιερώνουμε 10 λεπτά ετησίως από την ζωή μας, για την ζωή μας; Η αμέλεια, ο φόβος στην ιδέα ενός παθολογικού αποτελέσματος, η «άβολη» θέση της εξέτασης πρέπει να κάνουν στην άκρη! Γιατί όλες εκείνες οι γυναίκες που για τους παραπάνω λόγους δεν έκαναν τον προληπτικό έλεγχο με το test-Pap και τελικά νόσησαν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας θα ήθελαν σίγουρα με ένα μαγικό κουμπί να γυρίσουν τον χρόνο πίσω και να ξαναρχίσουν από την αρχή τους τυπικούς τους ελέγχους! Και να μην ξεχνάμε ότι με το τεστ-Παπανικολάου ελέγχουμε τον τράχηλο της μήτρας. Οι ωοθήκες και το σώμα της μήτρας ελέγχεται με υπερηχογράφημα, χωρίς να είμαστε καλυμμένοι στο 100%, ενώ ο μαστός με την μαστογραφία (η πρώτη γίνεται στα 35 έτη, και κατόπιν μετά τα 40 έτη, ετησίως) και με τον υπέρηχο μαστού (<35έτη).
Η πρόληψη είναι ΝΙΚ. Η πρόληψη είναι το δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας. Στόχος όλων μας είναι να μεταδώσουμε το μήνυμα ότι η ζωή είναι μεθυστική και για αυτό αξίζει να την προσέχουμε με όποια μέσα διαθέτουμε.